De Britse duur van noten: semibreve, crotchet en quaver
Wij kennen de duur van de noten als hele noten, halve noten, kwartnoten en zo verder, maar toch bestaat er naast ons systeem nog een heel andere methode.
Watch it ... crotchets and quavers comin' through!
In onze blog over de noten en rusten vertellen we je meer over de duur van noten en hoe je die precies noteert. Alleen is de naam die die noten krijgen niet overal in de wereld dezelfde. Want hoewel wij werken met hele en halve noten, spreken ze aan de andere kant van het Kanaal over semibreves en crotchets.
Hieronder krijg je een overzicht van de namen bij ons en de tegenhangers die gebruikt worden in de landen met het Britse systeem.
De betekenis van al die namen kan je op het internet nalezen, maar ééntje is toch vermeldenswaardig: die van het crotchet. Dit woord komt uit het Frans en betekent 'kleine haak'. Je kent het woord 'crocheren' misschien ook wel, wat haken betekent. En daar komt dan ook de naam van deze noot vandaan, omdat de vorm doet denken aan een haak.
De nootduur
Dubbele hele noot
Duur: 8 tellen in de maatsoort 4/4
Brits: breve
Hele noot
Duur: 4 tellen in de maatsoort 4/4
Brits: semi breve
Halve noot
Duur: 2 tellen in de maatsoort 4/4
Brits: minim
Kwartnoot
Duur: 1 tel in de maatsoort 4/4
Brits: crotchet
Achtste noot
Duur: 1/2 tel in de maatsoort 4/4
Brits: quaver
Zestiende noot
Duur: 1/4 tel in de maatsoort 4/4
Brits: semi quaver
Tweeëndertigste noot
Duur: 1/8 tel in de maatsoort 4/4
Brits: demisemiquaver
Vierenzestigste noot
Duur: 1/16 tel in de maatsoort 4/4
Brits: hemidemisemiquaver
Andy Sergeant
Als ervaren muzikant en leerkracht muziek helpt Andy je op een ontspannen manier om jouw muzikale ambities achterna te gaan.
Bij Coach My Band kiezen we voor coachings met veel boem boem en weinig bla bla. Daarom vind je alle bla bla gratis op onze website, zodat we tijdens de sessies kunnen focussen op ‘doen’, want daar draait het allemaal om in de muziek.