De magie van partituren: Harry Potter Theme | Coach My Band
Blog
Piano

De magie van partituren: Harry Potter Theme

Partituren spreken tot de verbeelding van heel wat mensen die (nog) geen muziek kunnen spelen. Want hoe kan je nu een volledig stuk gaan weergeven met wat lijntjes, bolletjes en stokjes? Hoe weet je aan de hand van een paar velletjes papier exact hoe een stuk moet klinken, zelfs als je het nog nooit eerder hoorde? In deze blog lees je hoe je kan starten met het spelen van een partituur.

Eens je weet hoe de verschillende noten en rusten op een partituur eruit zien en je ook de andere symbolen van een notenbalk kent, is het tijd om al die kennis om te zetten in de praktijk. Tijd om een stuk te gaan spelen. Bijvoorbeeld het bekende Hedwig's Theme uit de Harry Potter reeks. Onderaan deze blog kan je die partituur downloaden in drie verschillende versies: van eenvoudig tot moeilijk.

Eerst nog even voor de duidelijkheid: een partituur voor piano bestaat uit 2 notenbalken:

  1. eentje voor de linkerhand, die staat in de fasleutel en daarmee speel je de lage noten
  2. een andere voor de rechterhand, die staat in de solsleutel en daarmee speel je de hoge noten

Partituur 'easy'

Wanneer je piano leert spelen, doe je dat meestal niet met beide handen tegelijk. Je start met één hand: de rechterhand.

Meestal speelt de rechterhand de hoofdmelodie, vandaar dat eenvoudige partituren uit één notenbalk bestaan in de solsleutel. Dat is ook de reden waarom je meestal start bij eenvoudige kinderliedjes, want die staan in de solsleutel en zijn niet erg complex om te lezen.

Als je even zoekt naar vereenvoudigde partituren van liedjes kan je ook heel wat andere bekende nummers terugvinden op het internet.

In onze eenvoudige partituur van Hedwig's Theme hebben we volgende aanpassingen gedaan:

  1. De melodie is een octaaf verlaagd, omdat de noten op die manier makkelijker te herkennen zijn
  2. Het maatcijfer is veranderd naar 3/4, omdat de duur van de noten zo eenvoudiger te lezen is

De hoofdmelodie is dezelfde gebleven over de drie versies heen.

Partituur 'medium'

Eens je de partituur van de rechterhand onder de knie hebt, is het tijd om ook de linkerhand toe te voegen. Twee verschillende ritmes met twee verschillende handen tegelijk spelen, is natuurlijk niet zo eenvoudig. Daarom starten we links eerst eenvoudig met enkel akkoordnoten of eenvoudige ritmes.

Alle vereenvoudigingen van de eenvoudige partituur vind je in deze versie niet meer terug:

  1. De noten staan terug in de originele toonhoogte (niet meer een octaaf verlaagd)
  2. Het maatcijfer is opnieuw 3/8

Hoewel de partituur in 3/8 hetzelfde klinkt als de eenvoudige partituur in 3/4, wordt deze maatsoort meestal gebruikt voor stukken die sneller gaan. Zo weet je dus dat het stuk wat vaart mag maken. Belangrijk om te weten: de tempo-aanduiding is in beide maatsoorten dezelfde, alleen zal er bij de 3/4 staan dat een kwartnoot gelijk is aan 174 bpm, en bij 3/8 dat een achtste noot gelijk is aan 174 bpm.

Partituur 'hard'

In de derde versie van Hedwig's Theme gaan we all the way, met versieringen in de rechterhand en met (gebroken) akkoorden in de linkerhand.

De magie van partituren: Harry Potter Theme

Download gratis 'De magie van partituren: Harry Potter Theme'

Vul je gegevens in, zodat we de PDF naar je mailbox kunnen verzenden.

Het is belangrijk dat je niet altijd direct met een moeilijke partituur start om je er vervolgens maat per maat door te worstelen, want dan loop je de kans om het plezier in spelen te verliezen. Het leuke aan de partituren van Hedwig's Theme is dat je bij elk van de drie versies het gevoel hebt dat het resultaat goed klinkt, zelfs bij de eenvoudige versie.

  1. Zo kan je starten op het niveau dat het beste bij jou past
  2. Zo heb je sneller het gevoel dat het lukt voor je een versnelling hoger schakelt
  3. Zo leer je hetzelfde nummer op verschillende manieren spelen
  4. Zo wordt de moeilijke partituur spelen vanzelf eenvoudiger, omdat je de melodie, het ritme en de cadans van het nummer al onder de knie hebt

Zonder partituur?

Er zijn ook heel wat muzikanten die niet met partituren werken, zoals muzikanten met heel wat ervaring in bands of mensen die gewoonweg geen partituren kunnen lezen. Zij gebruiken dan meestal akkoordenschema's: letters die notencombinaties voorstellen. Met hun linkerhand spelen zij dan die akkoorden, terwijl ze in hun rechterhand de melodie spelen die ze vaak op gehoor naspelen van het origineel.

Andy Sergeant

Andy Sergeant

Als ervaren muzikant en leerkracht muziek helpt Andy je op een ontspannen manier om jouw muzikale ambities achterna te gaan.

Bij Coach My Band kiezen we voor coachings met veel boem boem en weinig bla bla. Daarom vind je alle bla bla gratis op onze website, zodat we tijdens de sessies kunnen focussen op ‘doen’, want daar draait het allemaal om in de muziek.

Andere blogs

Verder lezen

Contact opnemen